Het perfecte plaatje.

Zoon Daan past niet in het perfecte plaatje van school. Hij begon op HAVO/VWO. Lukte niet. Nog huiswerk begeleiding geprobeerd. Maakte niks uit. Cijfers werden niet beter. Thuis kent hij alles. Maar ik overhoor hem mondeling. Niet in de vorm van meerkeuze vragen.

Dus van HAVO/VWO 1 naar Mavo 2. Precies hetzelfde verhaal. Hij gaat het niet halen. School heeft nog een extern begeleider ingehuurd. Die leerde Daan leren te leren. Mindmaps maken. Zij heeft twee keer een toets mondeling gedaan bij Daan. Dat werden mooie negens. Maar ja. Dat was tijdelijk. Wat nu?

Het gaat VMBO 3 worden. Hij is al de langste van de klas. Als een jaar gedoubleerd op de lagere school. Zitten blijven in Mavo 2 is niet handig. Deze school heeft geen VMBO. Dus nu gaat Daan (als ze hem nog aannemen) naar een andere school en voor de derde keer op een rij een nieuwe klas. Dat heeft best een hele impact. En toch blijft meneer positief en zitten wij samen elke dag een uur aan tafel om te leren.

Iedereen roept dat hij dan VMBO met twee vingers in de neus gaat halen. Dat denk ik dus niet. Want ook daar is het systeem dat veel vragen zijn in meerkeuze vorm. En dan? Het IQ van Havo/Vwo hebbende en straks geen diploma? Omdat je niet in het systeem van school past? Die extern begeleidster vertelde ons hoe dit komt. 80% van de leerlingen denkt met hun linker hersenhelft. Daan dit bij die andere 20%. School geeft lesstof en toetsen voor de linker hersenhelft. Het feit dat Daan na een toets thuis komt en zegt; ging best goed. Dat klopt zegt zij. Hij herkent de stof en weet de antwoorden. Maar helaas kan hij niks met meerkeuze. Ik vraag tegenwoordig niet meer hoe de toets ging maar wel of het meerkeuze vragen waren. Zo ja? Dan zeg ik niks. Dan weet ik dat het maximaal een drie gaat worden.

2 thoughts on “Het perfecte plaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s