Bevrijding van Ede.

Op vrijdag 17 en 18 april wordt in Ede 70 jaar bevrijding gevierd. Een jubileumjaar dat om de 5 jaar aangewend wordt om stil te staan bij deze bijzondere historische dagen. In tegenstelling tot de bevrijding van 5 mei in Wageningen, kwamen de geallieerden in Ede een paar weken eerder. Ede was daarmee een van de eerste gemeenten die destijds werden bevrijd. In samenwerking met de gemeente, het Binnenstads Management en het ComitΓ© Nationale Feestdagen komt die tijd van toen weer helemaal tot leven. 

  

http://www.platformmhe.nl/foto.php

Toevallig vallen deze dagen nu in het weekend. Misschien is het dan wel leuk om met de kinderen iets te gaan ondernemen. De eerste en tweede oorlog is dan wel lang geleden. Maar ik denk dat het niet verkeerd is voor de kinderen om er bij stil te staan. Dit onder andere alvast ter voorbereiding van de herdenking op 4 en 5 mei. Vorig jaar was ik met de kinderen alleen thuis op 4 mei. Ik had van te voren al iets uitgelegd over de herdenking. Op een gegeven moment was het zover. De televisie aan. Ik had toen ook de voordeur open gezet. Onze zoon van toen vijf jaar liep op zijn tenen naar de deur en fluisterde toen heel zacht: mam, waarom fluiten de vogels nu nog? Dat mag toch niet? Mmmmh. Misschien was hij toen nog iets te jong om te snappen waar de herdenking om gaat. Dit jaar is hij bijna zeven jaar. We gaan er weer voor. Ik vind het niet verkeerd om de kinderen uit te leggen wat oorlog is en dat we voor vrede gaan. We moeten toch ergens beginnen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s