Je eigen moestuin (bak).

Moestuintjes zijn helemaal in. Terug naar de natuur omdat we er zo van vervreemd zijn. Lekker met onze handen in de aarde om het oergevoel, dat is toch de sleutel tot het grote succes van de AH moestuintjes, het Ikea ‘urban tuinieren’ en de Hema-kweekpotjes? Welnee: “Het is eigenlijk de bedoeling dat je zo min mogelijk aarde aan je handen krijgt. Aarde, bah!” Aan het woord is hier de 20-jarige Jelle Medema, met zijn ‘Makkelijke moestuin’ mateloos populair op internet.Β http://www.makkelijkemoestuin.nl

Heel vroeger was de moestuin natuurlijk noodzaak. De groentes werden gedroogd, in weckpotten verwerkt of in de vriezer gelegd. De afgelopen tien jaar was de moestuin een domein van oudere mannen die naast een spoorlijn bezig waren met boerenkool, prei en andere groenten. En nu wil iedereen ineens zelf hun groenten in de tuin laten groeien. De Albert Hein moestuin actie is net voorbij. De plantjes van ze schieten omhoog. Volgens Jelle is het nog maar de vraag of ze het goed gaan doen deze zomer. Een plantje zonder kas gaat het soms net niet redden in Nederland . Maar het is zeker leuk om te proberen. Vooral de volwassenen zijn erg fanatiek met deze actie. Terwijl de actie juist is bedoeld om kinderen de waarde van gezond voedsel in te laten zien. Vanuit het idee dat melk en broccoli echt niet uit de fabriek komen maar respectievelijk uit een koe en uit de grond.

Jelle begon als acht jarige met een moestuin. Dit werd een deceptie. In de volle grond kwam er vooral onkruid op. Toen kwam zijn moeder met een boek over tuinieren in een bak. Square Foot Gardening. Een moestuin in een grote houten bak, voor luie mensen. Je hoeft niks om te spitten of te mesten. Jelle zag toen zijn groentes met een minimum aan inspanning als raketten de grond uitschieten. Hij raakte verslingerd aan dit concept. Dit wilde hij graag delen met de rest van Nederland. Geen zweet op het voorhoofd van het spitten. Geen overal of klompen aan. Zelfs op een balkon is dit concept mogelijk.

Het leuke hiervan is dat moeilijke eters ineens radijsjes gaan eten. Omdat ze deze zelf hebben gekweekt. Of ouden die slecht ter been zijn en moeite hebben met bukken. Dan is een tuintafel met een rollator goed te doen. En mensen in de bijstand kunnen door deze manier goedkoop toch verse groentes en kruiden eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s