Wereld kanker dag.

Vandaag de 4de februari is het weer zover. Het is wereld kanker dag. Een jaar geleden…… hadden wij niet verwacht dat mijn moeder nu ook die diagnose zou krijgen. Twintig jaar geleden die ziekte overwonnen. En dan nu….. Als wij terug kijken was zij een jaar geleden er al slecht aantoe.

2 juni de dag van de scan en uitslag…. Zij kon niet meer en wilde niet meer. Totaal uitgeput van maanden niet kunnen slapen en eten door de pijn, uitgemergeld. Ze vroeg de huisarts om een pil πŸ’Š……. Gelukkig kon ze in het ziekenhuis terecht voor pijn bestrijding. Na een week zag je weer kleur in haar gezicht. Ze sliep weer. De pijn was grotendeels weg.

Haar arts kwam regelmatig langs. Ik heb deze man ook. Super begaan met zijn patiΓ«nten. Hij zei tegen mijn moeder ; wij hebben nog wel wat in de trukendoos hoor. U heeft nog wel even….. Wat een roller coaster. Van een snel verwachte dodelijke diagnose tot u heeft nog wel even. Dat moest bij ons allen even bezinken.

En warempel, ze is er nog. Ze loopt sinds een paar maanden zonder rollator. De pijn is niet meer zo erg maar komt β€˜s nachts nog weleens terug. Ook dan hebben ze weer een oplossing. Van pillen πŸ’Š erbij tot aan bestraling.

In het begin moest mijn moeder met de ambulance naar afspraken in het ziekenhuis. Nu gaan Jut en Jul gewoon samen in de auto. Ze kan namelijk weer zitten. Met corset. Die moet ze zodra ze overeind komt om hebben. Dus liggend aandoen. Heel soms….. πŸ˜› Van de zomer zag ik een eekhoorn 🐿 bij het raam van mijn moeder. Zij hebben er drie 🐿 in de tuin. Dus ik zei; kijk mam, heel dichtbij. Ze vloog overeind. Chips, zonder corset. Zo af en dan gebeurd dit. Het gaat nog goed, pfew.

Mijn moeder slaapt wel beneden in de woonkamer. De thuishulp komt haar wassen. Eerst kon ze de trap niet op. Nu een beetje. Maar ze mag niet douchen met een brace om. En zelf wassen met zo’n ding lukt je niet. Je rug zit vast.

Wereld kanker dag. In onze familie genoeg van mee moeten maken met deze ziekte. Inclusief mijzelf. Gelukkig mag ik 2 maart 50 kaarsen uitblazen. Een groot uiterlijke feest is er niet. Kan en mag niet. Prima. Ik weet nu nog meer als voorheen; pluk de dag. Dat feest moet je zelf maken! En dat gaan wij πŸ‘©β€πŸ‘§β€πŸ‘¦ zeker doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s