Zout zit zelfs in bronwater!

Praktisch iedereen krijgt teveel zout per dag binnen. Al gebruik je geen zout met koken dan nog krijg je meer dan genoeg en vaak dus teveel binnen via je eten en drinken.  

Een gezond mens mag zes gram zout per dag. Zonder chips, patat van de snackbar te eten zit je vaak al over die zes gram. Daar ga je ook makkelijk overheen als je met pakjes werkt als je je eten kookt. Zout zit echt overal in. Brood, beleg, koek, snoep, chips, gebak en pakjes om eten te maken. Het zit zelfs in flesjes spa rood! Dat geloofde ik dus eerst echt niet. Ik ben dol op spa rood. Is weer eens wat anders dan kraanwater. Lekker luxe water; water met een bubbeltje. Maar laatst las ik in een tijdschrift dat daar dus ook als zout in zou zitten. Vorige week deed ik mijn boodschappen bij de Lidl. Ik had zes flesjes spa rood in mijn handen en ging het etiket lezen. Zegt een man tegen me, terwijl hij zes pakken spa rood in zijn karretje aan het zetten was; lekker he? Ik drink elke dag een fles leeg. Zeg ik tegen die beste man dat ik had gehoord dat er zout in zou zitten. Onmogelijk volgens die meneer. Hij was een fanatiek sporter en lette goed op alles wat hij at en dronk. En het etiket had hij al een keer gelezen; ‘geschikt voor een zoutarm dieet’. Klopt meneer. Zoutarm, maar niet zoutvrij. In een flesje zit 6,4 mg zout. Oftewel weer zout. Zelfs in mijn fles bubbel water zit zout 😳! Ik proef er niet eens iets van. Maar dan ga je wel denken. Echt overal zit toegevoegd zout in. Ik weet zeker als ik de test doe met wat ik per dag eet en drink dat ik over die zes gram kom. Pfff. Daar begin ik dan maar niet aan. Je durft toch bijna niks meer te eten en drinken? Gelukkig doen wij een jaar met een zout molentje. Dat is al een begin. Beter is natuurlijk helemaal geen. Maar mijn gekookt eitje eet ik niet zonder zout. 

  
Hoe voorkom je dat je teveel zout binnen krijgt? Kook puur. Dus niet met pakjes. Eet vers. En mis je smaak? Dan kan je verse kruiden gebruiken, peper en citroen zegt men. Dit zijn de beste smaakmakers zonder zout. Mmmmh, of dit voor mij voldoende is? Ik voeg hier persoonlijk graag nog knoflook, ui en balsamico azijn bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s