Is het beter om niet te zorgzaam te zijn voor je kinderen?

Ouders die fouten meteen corrigeren en elke ochtend de boterhammen van hun kind smeren, voeden hun kind hierdoor onbedoeld op tot een onzeker kind dat zichzelf niet kan redden. Onderzoekers van de universiteit van Missouri ontdekten dat het je zoon of dochter ook niet populairder maakt. Sterk gecontroleerde kinderen hebben een slechter gevoel bij hun ouders dan zij die de vrijheid krijgen om dingen zelf uit te vogelen. Bepaalde regels moeten natuurlijk, maar geef je kind dus ook de ruimte om zelf te beslissen.

                                               
Lastig verhaal voor mij. Ik ging er een beetje vanuit dat als je je kind helpt met structuur en helpt met bepaalde dingen dat hij of zij daar sterker uit zou komen. Maar misschien moet ik ze dus meer zelf laten aanmodderen. Sinds ik dit gelezen heb zet ik ze aan de ontbijt tafel met brood en beleg; zoek het maar uit. Ze keken me eerst aan met een blik van; en wat nu? Ik gaf ze voorheen altijd een gesmeerde boterham. Niet omdat ik bang was voor rommel, maar meer uit tijdnood. Een avond vantevoren maakte ik alles al klaar. Dan hadden we s’morgens niet zoveel tijd nodig. Elke minuut wat je langer in bed kan blijven is namelijk goud waard 😜. Nu staan we 10 minuten eerder op. De boterhammen, beschuitjes en beleg staan klaar op tafel. Eerst zelf aankleden. De pyjamaatjes worden op de trap gelegd. Daarna gaan ze zelf aan de gang met hun ontbijt. Als ze gegeten hebben brengen ze zelf hun bordje en beker naar het aanrecht. Tandjes worden gepoetst en daarna gaan de schoenen en jas aan. Ook dit laatste doen ze helemaal zelf. Is dit goed? Of heb ik er nog steeds teveel structuur van mezelf in zitten? Ik geef ze hierbij namelijk niet echt de ruimte om zelf te beslissen…… Kinderen hebben behoefte aan structuur maar ook aan een bepaalde vrijheid/zelf moeten nadenken. Waar ligt de grens? Waar leg ik de grens? Ik laat het maar even zo. En of dit goed is…… 

                                                

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s