MH17

 

Alweer een jaar geleden. Op 17 juli 2014 stortte de Boeing 777 van de vlucht MH17 neer bij het Oekraïense dorp Hrabove. De 298 inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, kwamen hierbij om.


Ik weet nog precies op welke plek ik was toen ik dit vreselijke nieuws te horen kreeg via de radio. Ik had mijn auto vol kinderen. We hadden net het kinderfeestje van mijn zoon en zijn vriendinnetje gevierd. Op dat moment was nog niet duidelijk wat er precies gebeurd was en om hoeveel doden het zou gaan. Dat hoorden we later op de dag. Wat een vreselijk nieuws! Iedereen kende wel iemand, of via via, die helaas in het vliegtuig had gezeten. En dan die persoonlijke verhalen in de krant of op de televisie. Je hebt dan een gezicht en een levensverhaal bij een naam. Dat maakte het zelfs voor mij als buitenstaander nog heftiger. En dan dat vliegtuig met de doodskisten met lichamen, lichaamsdelen erin. De eerste kist die naar buiten werd gedragen….. Ik zal nooit meer het gegil van de nabestaanden vergeten.


De reden dat ik dit stukje schrijf is dat er vanavond een documentaire komt op NPO 1 om 20:25. Het heet Het verdriet van Nederland. Michiel van Erp volgt hierin enkele familie’s die dierbaren zijn verloren. Hij brengt ook een bezoek aan de Oekraïne om het vreselijke ‘verhaal’ compleet te maken. Wat hem onder andere trof was de levenskracht die nabestaanden hadden en hebben. Wat hem ook ontroerde waren de persoonlijke acties van de bevolking in de Oekraïne om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Wij als Nederlanders hebben volgens mij een waardig afscheid gegeven aan de slachtoffers. Helaas hebben de nabestaanden nog steeds hun enorme verdriet. En de mensen in de Oekraïne? Die krijgen nu ook hulp van Nederland. Het blijft toch bizar dat de mensen uit dat land wie de journalisten te woord hebben gestaan daarna ontslagen zijn? Wat zij hebben gezien tijdens en na de crash…. Dat hoort niet. Ook zij zijn naar mijn idee slachtoffers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s