Insmeren.

Waarom zou je je insmeren tegen de zon? Volgens mij denken vele mensen dat ze nooit huidkanker krijgen. Ze gaan dan ook vol in de zon liggen om een lekker kleurtje te krijgen. Dat laatste snap ik heel goed. Wie wil er nou geen lekker kleurtje hebben? Als je dan in de spiegel kijkt voel je jezelf zoveel beter als je er wat bruiner uitziet. Een witte huid komt vaak toch over alsof je wat ziekjes bent. 

Het aantal huidkankergevallen neemt elk vijf jaar toe met 20 tot 30%. Regelmatige screening van de huid is zeer belangrijk. Het vroegtijdig herkennen van kwaadaardige huidaandoeningen is van groot belang voor een juiste behandeling. 

Je kan een kijkje nemen op de site van KWF, huidkanker. 

Terwijl ik dit stukje schrijf ga ik maar weer snel in de schaduw zitten. Van 12:00-15:00 mag je eigenlijk nooit in direct zonlicht. Daarvoor en daarna is het wel redelijk verantwoord. Maar ook dan moet je je insmeren met minimaal factor 15. Ga je wat langer de zon in dan heb je al factor 30 nodig. Het insmeren moet je ook nog eens elke twee uur herhalen. 

  

Wat dan wel weer grappig is, vind ik tenminste, is dat je elke dag 15 tot 30 minuten in de zon mag wandelen. Dit heet een lunchwandeling. Dat is gewoon goed voor een mens wat betreft de aanmaak van vitamine D. 

Iedereen zal wel snappen dat de zon goed en niet goed voor je is. We kunnen niet zonder. We hebben het nou eenmaal nodig voor de aanmaak van vitamine D. Maar teveel is natuurlijk ook niet goed. Waar ligt de grens? Lastig. Als je eroverheen bent gegaan is het al te laat. Kreeg je maar een sein net voor die tijd. De tip voor nu is eigenlijk: alles met mate.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s