Aardappel tips.

Ik heb hier in huis moeilijke aardappel eters. 

  
Onze zoon heeft het liefst gebakken piepers. En dan moet het eigenlijk ook nog die van de platte versie zijn. Dus gekookte aardappels die ik over heb kan ik hiervoor niet gebruiken. Mijn man eet het liefst nooit aardappels. Behalve af en toe een keer friet. En heel soms aardappel puree. Maar dan wel uit een pakje. Want zodra er een klontje inzit gaat meneer bijna kokhalzen. Dus ook hier kan ik mijn gekookte piepers niet gebruiken. Onze dochter eet het liefst gekookte aardappelen met jus. Gebakken piepers en friet vind ze niks. En ik? Ik vind ze allemaal lekker. Gekookt, gepoft, gebakken, uit de oven/frituur en gepureerd. En wat nu? Het blijft lastig. Ik kan niet iedereen elke dag blij maken. Maar ik heb nu een zak aardappels in huis en daar moeten we het er maar mee doen. Niet meer die diepvries lade vol met friet en aardappel schijven, zakjes aardappel puree EN een zak ‘gewone’ aardappelen.

Aardappel puree is makkelijk te maken. De aardappeltjes lekker koken, pureren. Er kan wat melk doorheen. En wil je het zonder klontjes hebben dan druk je de boel door een zeef. Een beetje boter erbij en je hebt een smeuΓ―ge puree zonder klonten.

Gebakken platte piepers is ook goed zelf te doen. Aardappels schillen. In plakjes snijden. Even koken. Daarna opbakken. Ik pak ook weleens een geschilde aardappel en daar maak ik hele dunne plakjes mee met de kaasschaaf. Goed afspoelen. Anders blijft de boel door het zetmeel aan elkaar plakken als een grote koek. Daarna even in de magnetron. En dan in de koekenpan. Dan heeft onze zoon het idee dat hij chips eet. Vind hij heerlijk.

Aardappel koeken zijn ook erg lekker. Je schilt de aardappels. Je raspt ze. Gooi er een ei doorheen, wat gesnipperde uien en kruiden. Daarna in kleine platte porties in de pan. Wil je veel van deze ‘koeken’ maken dan raad ik je aan om de oven aan te zetten. En zodra je de aardappel koeken lekker bruin gebakken hebt, leg je deze op de bakplaat in de oven om na te garen en ga je door totdat je een flink aantal klaar hebt.

Aardappels uit de oven wordt in Engeland veel gegeten. Mijn tante uit Engeland heeft ze pas nog voor ons gemaakt. Je schilt een serie aardappels. Kookt ze kort. Daarna pak je de aardappelen en schud er wat olijfolie overheen en kruiden. Dit kan paprika kruiden, knoflook kruiden of wat dan ook zijn. De oven lekker hoog. Dan krijg je uiteindelijk heerlijke aardappels met een krokante korst. Daar kan ook eventueel wat crΓ¨me fraice bij.

Gepofte aardappels van de bbq. Ook zooooo lekker. Je kan deze op verschillende manieren maken. Kijk maar eens op het internet. Bij ons staat de bbq elke week wel een paar keer aan. Bij een lagere temperatuur gaat de aardappel in folie een lange tijd erop. Bij een hoge temperatuur korter. Zodra de pieper gaar is maak ik een inkeping. Daar laat ik een klontje boter in smelten. Wat zout en peper. En klaar. Als ik kruidenboter in huis heb gebruik ik die soms ook. En wat dacht je van alioli? Oh zo lekker in plaats van boter. En in de zomer heb ik altijd verse bieslook in de tuin. Die gaan er ook vaak nog overheen. Je kan ook kappertjes eroverheen strooien of olijfjes in stukken gesneden. Genieten!

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s