Onze gekke vis.

Na een jaar heb ik alles onder controle. Een klein aquarium. Twee visjes erin. Niet teveel voer. Groen erin. Ik hoef het aquarium bijna niet te verversen. Helemaal geweldig.

Wij hebben een soort van goudvis en een zwarte vis met uitpuilende ogen. Ik hoorde van mijn schoonzus dat die soms dood lijkt. En jawel. Ook hier. Ben en Jerry zijn zo verschillend. Het goudvisje zwemt lekker rond. Ons getinte vis ligt heel vaak op zijn zij, op de kop en…. de meest bizarre standjes zie ik voorbij komen. In het begin tikte in tegen het glas. Dan schrok hij of zij. Pfew. Still alive. Inmiddels laat ik Ben of was het nou Jerry? met rust. Lekker op zijn rug, buik of zij laten liggen.

2 thoughts on “Onze gekke vis.

  1. Dat klinkt als een zwemblaas ontsteking, door lucht in het blaasje hangt hij op zijn kop:(. Je kunt de zwemblaastherapie toepassen maar elke dierenarts ( want een vis is ook een dier) zal je zeggen dat dit een lastige ziekte is. Ze gaan namelijk een langzame dood tegemoet. Ik heb zelf vanaf kleins af aan goudvissen, sluierstaarten en siervissen gehad, overgenomen van mensen die ze niet meer wilde hebben. Op dit moment heb ik sluiergoudvissen, de nakomelingen van mijn eerste vissen. De meeste vissen zijn moeilijk in de verzorging. De mijne zijn nu 7 jaar oud en ik doe een wekelijkse waterverversing van 1/4 op 200 liter water, 50 liter per goudvis (lees LIIG voor huisvestiging). Vooral als je de zieke vis van een ander overneemt, weet je niet wat je in huis haalt:(. Vissen met zwemblaas, worstelen om in leven te blijven, door de lucht in de zwemblaas kunnen ze op een gegeven moment niet meer eten. Ze zullen naar het wateroppervlak drijven en daar doodgaan. De ziekte is ook nog besmettelijk, andere vissen kunnen dit ook krijgen, je hebt er dus nog een hoop werk aan. Succes ermee, er zijn vissenforums waar je voor gratis advies terecht kunt. Vissen gaan snel dood als ze niet de juiste zorg krijgen, de meeste vissen worden zo enorm doorgefokt dat ze bij voorbaat al zwak zijn. Wanneer baasjes niet voorgelicht worden hoe ze te verzorgen, gaan ze vaak snel dood. De Nederlandse wetgeving doet hier helemaal niks aan, verkopers van de vissen zijn dit niet verplicht, de meeste mensen weten niet eens wat ze verkeerd doen.

    Like

  2. Oh ja, die nieuwe vis heeft zo te zien twee staarten! Dit is een sluierstaart. Deze hebben zinkend voer nodig. Als ze voer aan het wateroppervlak krijgen, happen ze lucht binnen dat niet verteert kan worden en zo kunnen ze zwemblaas krijgen. Dat is iets wat langzaam gebeurd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s