Yes! Mijn laatste chemo!


Vandaag is de dag dat ik de laatste chemo kuur hebben mag!

Wat een mijlpaal. En ik weet het. Ik ben er nog lang niet. Ik heb nog een zware operatie te gaan en daarna 24 bestralingen. Maar als je het dan over drie fases hebt dan is vanaf vandaag nummer een afgevinkt. 

En viel het me mee? Lastig. Vantevoren zag ik er een beetje tegenop. Of eigenlijk was er meer een gezonde spanning. Op televisie zie je de horror verhalen van de chemo’s. Ik snap nu pas waarom. Er zijn zoveel soorten chemo’s. En hoe meer je er hebt gehad hoe beroerder je lijf ervoor staat.

Chemo nummer een viel mij zo mee. Ik merkte hier totaal niks van. Soms was ik ineens moe. Op een gegeven moment wist ik dat ik er dan maar gewoon aan toe moest geven. Lekker slapen als de kids op school waren. Als om 15:00 de schoolbel ging stond ik soms nog wazig op het schoolplein. Dan moest ik nog even wakker worden, hihi. Maar de frisse lucht en de snoetjes van de kids gaven mij genoeg energie om er weer tegenaan te gaan. Heel veel keus had ik natuurlijk niet. De aandacht van mij ging naar de kids. Ik merkte op een gegeven moment wel dat het soms voor mijn gevoel een zooitje was in huis. Maar ja. Kids zijn belangrijker dan rommel. Dus chemo nummer twee en drie ging ik vol goede moed aan. En ook deze waren een makkie zonder bijverschijnselen.


En toen kwam nummer vier tot en met zes. Een hele andere soort. En nummer vier was me toch erg. Ik vergeet nooit dat ik rillend van de koorts op de stoep stond te wachten op mijn taxi voor een extra bloed controle. De overbuurman vroeg hoe het ging. Ik viel hem huilend in zijn armen. Ik kon niet meer. Mijn man wachte voor de deur van het ziekenhuis. Ik liet bloed prikken en werd weer thuis gedropt. Mijn kindjes gingen met opa en oma mee naar hun huis. Het was namelijk vijf december. Een groot feest. Ondertussen was ik al thuis gebeld dat ik weer naar het ziekenhuis moest. Mijn pa bracht mij. Moeders wilde bij mij blijven. Maar het was oh zo druk overal. Ik stuurde haar naar de kids en opa. Voor de kindjes moest dit een feestdag zijn. Spelletjes doen, Sinterklaas muziek op, lekker snoepen. Een gezonde spanning opbouwen. Mijn arts maakte zich zorgen. Bij deze chemo hoorde geen koorts. Mijn bloedwaarden waren precies goed. Ik hoefde niet opgenomen te worden! Wat was ik toen al blij. Daarna moest ik naar het lab voor extra buisjes bloed, urine etc. Ik moest een uur wachten voordat ik aan de beurt was. Ondertussen mocht ik wel pijnstillers nemen. Daarvoor niet omdat ze mijn koorts wilden opnemen. Toen deze pijnstillers gingen werken viel ik bijna in slaap. Mijn buurman liet ik mijn nummer zien van wanneer ik aan de beurt zou zijn. Mocht ik in slaap vallen: please wake me Up! Na een uur was ik aan de beurt. Vier keer mis geprikt. Maar nummer vijf was goed. Daniela en Walter nog gezien πŸ’‹. Daarna liet ik een longfoto maken. Daar was ik zo aan de beurt. Degene die mij hielp ken ik via mijn werk op de operatie-kamer. Ze herkende mij niet eens. Kaal en bleek koppie. Daarna strompelde ik door naar de apotheek. Ik leek snel aan de beurt te zijn. Maar daarna moesten ze alles nog klaar maken. Ook daar heb ik meer dan een uur moeten wachten. Mijn vader ging al app-en. Ik was om 12:00 in het ziekenhuis en inmiddels was het 16:30. Gelukkig kon ik om 16:45 met hem mee. En dan staat je vader heel netjes voor de ingang om mij in te laden. Die pijn in mijn voeten en koorts…. En dan staat er een fossiel achter mijn pa die toetert dat mijn vader moest doorrijden. Al mijn emoties kwamen eruit. Ik trok mijn muts van mijn hoofd. Ik strompelde naar de auto van die zogenaamde heer. En ik liet hem zien dat een ziek mens niet al te snel was en is. Naderhand dacht ik: laat je niet kennen…. maar ach, ik was mijn woede kwijt en ik ging daarna door naar huis. 

Het huis waar mijn ouders, broer, neef, en nicht en mijn kindjes waren. Ik hoefde niet in het ziekenhuis te blijven. Ik was thuis! En ik kreeg gelukkig een opleving. Wat heb ik toen kunnen genieten van het sinterklaasfeest. En ik redde het ook nog eens prima naar huis. De kindjes en ik konden lekker gaan slapen met een voldaan gevoel. Dromen van fijne kado’s. En ik keek strompelend nog een keer extra naar mijn kindjes. Ik mocht ziek thuis zijn. Alles beter dan ziek in het ziekenhuis zonder Daan en Eva. Mijn grootste kado!

One thought on “Yes! Mijn laatste chemo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s