Kaaskiezen.

Onze dochter heeft vier kaaskiezen. 

                                                      

Toen ze als klein kind haar eerste kiezen kreeg vond ik ze er raar uitzien. Ik dacht nog, dat trekt wel bij. Niet dus. Zelfs toen de kiezen helemaal door waren bleven ze geel van kleur. En er zaten meer hobbels in. Toen we voor de eerst keer bij de tandarts waren vertelde ik hem dit. Toen kwam meneer de tandarts met de term ‘kaaskiezen’. Volgens hem waren er al stukjes afgebroken. Ik was bang voor de tanden en kiezen van het volwassen gebit. Dit was volgens hem niet nodig. Nu ben ik eens gaan lezen op het internet. En nu maak ik me toch weer zorgen…..

Kaaskiezen komen zowel voor in het melkgebit als in het blijvend gebit. Kinderen met kaaskiezen hebben meer gaatjes dan leeftijdsgenoten zonder kaaskiezen. Heeft een kind kaaskiezen in zijn melkgebit? Dan heeft het een grotere kans op de ontwikkeling van kaaskiezen in zijn blijvend gebit. In Nederland heeft 5-9% van de kinderen kaaskiezen in het melkgebit. In het blijvend gebit heeft 9-14% van de kinderen een of meerdere kaaskiezen. Kinderen met kaaskiezen in het blijvend gebit, hebben ook kans op een wit-gele verkleuring van de blijvende voortanden. 

Ik vind dit niet niks. Hoe weet je nu of je kind kaaskiezen heeft? Bij slecht eten of als ze vaak pijn aangeven bij het eten is een goede reden om eens goed naar het gebit te (laten) kijken. En hebben ze kaaskiezen? Wat kan je eraan doen? Twee keer per dag poetsen is heel belangrijk. De mondzorgverlener controleert en reinigt het gebit en kan kwetsbare kiezen extra beschermen met bijvoorbeeld een fluoridelak. In veel gevallen zal de behandelaar de kaaskiezen vullen met een tandkleurig materiaal. Ernstigere gevallen kan hij bijvoorbeeld voorzien van een metalen kroon. In sommige gevallen moet de tandarts kaaskiezen trekken πŸ˜”.

                                                      

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s